Profesor Pewniak wyjaśnia…

Profesor PeWniak to wyjątkowy uczony, który w politechnicznej przestrzeni zjawia się tylko w okolicy Świąt Wielkanocnych. Tym razem postanowił zaznaczyć swoją obecność mikro-wykładem na temat naturalnych metod barwienia świątecznych pisanek.

Skorupka jajka to przede wszystkim węglan wapnia (98,4 %), ale również fosforan wapnia (0,7%) oraz węglan magnezu (0,9%). Znajdziemy w niej też takie składniki jak selen, cynk i krzem. O wyjątkowości skorupki decyduje jednak nie tylko jej skład, ale też struktura.

Kurze (i nie tylko kurze) jaja są porowate. Z perspektywy pisklęcego zarodka to cenna cecha – dzięki niej tlen może dostać się do środka jaja. Z perspektywy kogoś, kto chce nadać skorupce fantazyjne kolory, porowata powierzchnia ułatwia wnikanie barwnika w skorupę.

Czy jesteśmy skazani na pigmenty syntetyczne? Nie, sama natura daje nam całkiem sporo naturalnych barwników.

Kurkuma. Miłośnicy kuchni Bliskiego Wschodu znają ją doskonale. Dodawana w niewielkich ilościach do potraw fantastycznie poprawia ich smak oraz kolor, za co odpowiada słoneczna kurkumina.

Czerwona kapusta to już bardziej swojski produkt. Pełna antocyjanów, znanych z właściwości przeciwutleniających, pisankę zabarwi na niebiesko.

Szafran ze względu na swoją cenę (nawet kilka tysięcy złotych za kilogram wysuszonych znamion) jest barwnikiem w wersji exclusive. Szafranową krocynę próbuje się zastąpić, ale na razie bez większego skutku.

Minimalny koszt wiąże się za to z użyciem łupin cebuli,  których kwercetyna pomaga w osiągnięciu brązowego wywaru.

Chlorofil szpinaku i pokrzywy sprawi, że skorupka jajka zabarwi się na zielono.

Buraki i zawarta w nich betanina pomogą otrzymać piękną czerwień w typie burgunda. Zabarwić może się jednak nie tylko jajko, ale również dłonie, ubrania i blat kuchenny. Nie polecamy białego stroju roboczego 🙂

Barwniki naturalne mogą nie być tak mocne jak te syntetyczne, ale jest proste rozwiązanie. Przed zamoczeniem pisanek wystarczy pamiętać o użyciu octu lub kwasu cytrynowego, by odczyn zmienić z zasadowego w kwasowy.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s