Studenci PW produkują własne piwo!

Powiecie: „a co w tym takiego szczególnego”? Tak, dobrze znamy żarty i miejskie legendy o studentach, dla których piwo jest życiowym paliwem, a udana impreza musi oznaczać hektolitry lejącego się zewsząd złocistego trunku. Z okazji obchodzonego 7 sierpnia Międzynarodowego Dnia Piwa i Piwowara mówimy jednak „nie” stereotypom i zapraszamy na piwną podróż do świata studenckiej nauki.

Po lewej: piwo z KNH Herbion, po prawej: piwo z KN Inżynierii Chemicznej i Procesowej, fot. nadesłane

Tworzeniem piwa w ramach swoich projektów zajmują się dwa koła naukowe z Politechniki Warszawskiej: Koło Naukowe Biotechnologów Herbion z Wydziału Chemicznego i Koło Naukowe Inżynierii Chemicznej i Procesowej z Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej.

Co dokładnie robią nasi studenci? Co już uwarzyli, a co planują? Jak wygląda produkcja piwa? Tylko u nas zdradzili kilka swoich piwowarskich sekretów 🙂

Eksperymenty Herbionu

Grupa projektu PIWO KNB Herbion zajmuje się warzeniem piwa w skali laboratoryjnej i badaniem wpływu różnych czynników i dodatków na proces i sam smak piwa. Jednym z celów jest również popularyzacja wiedzy o piwie i piwowarstwie.

– Obecnie eksperymentujemy z różnymi dodatkami do piw (mango-habanero, kokos, piwo słona krówka) – opowiadają studenci z Herbionu. – Naszym celem jest sporządzanie nowych, bardziej skomplikowanych i niekonwencjonalnych piw (Coconut Brown Ale, Mango Habanero IPA).

Produkcja piwa, fot. KNB Herbion

Piwa na cześć naukowców

Konstrukcja instalacji browarniczej IChiPiwo – to jeden z ostatnich projektów Koła Naukowego Inżynierii Chemicznej i Procesowej.

– Nasza instalacja pozwala na przeprowadzenie procedury produkcji piwa, przechodząc przez wszystkie jej etapy, począwszy od przygotowania słodu, poprzez zacieranie, warzenie i fermentację, a kończąc na butelkowaniu i leżakowaniu – wyjaśniają studenci. – Wykorzystując składniki w różnych ilościach (słody, chmiele, drożdże) oraz modyfikując parametry procesowe (program temperaturowy), możliwe jest uwarzenie dowolnego stylu piwa.

Instalacja browarnicza, rys. KN IChiP

Pierwszym piwem uwarzonym za pomocą instalacji było India Pale Ale (IPA) – jasne piwo górnej fermentacji z mocnym chmielowym aromatem i goryczką. Nosi ono nazwę „Pionierskie”, a jego degustacja odbyła się 24 października 2019 roku. Piwo to zadedykowane zostało prof. Januszowi Ciborowskiemu – twórcy polskiej inżynierii chemicznej oraz założycielowi Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej.

Dumni twórcy z gotowym produktem, fot. KN IChiP

– Od tego czasu uwarzyliśmy także m.in. piwo w stylu Dry Stout oraz Vermont IPA – nazwy piw zainspirowane nazwiskami prowadzących na naszym Wydziale 🙂 – opowiadają twórcy.

Chmielowa Gieryczka, rys. KN IChiP

Grafenowe Dużolepsze, rys. KN IChiP

Udanego świętowania Międzynarodowego Dnia Piwa i Piwowara! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s