Powiecie: „a co w tym takiego szczególnego”? Tak, dobrze znamy żarty i miejskie legendy o studentach, dla których piwo jest życiowym paliwem, a udana impreza musi oznaczać hektolitry lejącego się zewsząd złocistego trunku. Z okazji obchodzonego 7 sierpnia Międzynarodowego Dnia Piwa i Piwowara mówimy jednak „nie” stereotypom i zapraszamy na piwną podróż do świata studenckiej nauki.

Po lewej: piwo z KNH Herbion, po prawej: piwo z KN Inżynierii Chemicznej i Procesowej, fot. nadesłane
Tworzeniem piwa w ramach swoich projektów zajmują się dwa koła naukowe z Politechniki Warszawskiej: Koło Naukowe Biotechnologów Herbion z Wydziału Chemicznego i Koło Naukowe Inżynierii Chemicznej i Procesowej z Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej.
Co dokładnie robią nasi studenci? Co już uwarzyli, a co planują? Jak wygląda produkcja piwa? Tylko u nas zdradzili kilka swoich piwowarskich sekretów 🙂
Eksperymenty Herbionu
Grupa projektu PIWO KNB Herbion zajmuje się warzeniem piwa w skali laboratoryjnej i badaniem wpływu różnych czynników i dodatków na proces i sam smak piwa. Jednym z celów jest również popularyzacja wiedzy o piwie i piwowarstwie.
– Obecnie eksperymentujemy z różnymi dodatkami do piw (mango-habanero, kokos, piwo słona krówka) – opowiadają studenci z Herbionu. – Naszym celem jest sporządzanie nowych, bardziej skomplikowanych i niekonwencjonalnych piw (Coconut Brown Ale, Mango Habanero IPA).
Piwa na cześć naukowców
Konstrukcja instalacji browarniczej IChiPiwo – to jeden z ostatnich projektów Koła Naukowego Inżynierii Chemicznej i Procesowej.
– Nasza instalacja pozwala na przeprowadzenie procedury produkcji piwa, przechodząc przez wszystkie jej etapy, począwszy od przygotowania słodu, poprzez zacieranie, warzenie i fermentację, a kończąc na butelkowaniu i leżakowaniu – wyjaśniają studenci. – Wykorzystując składniki w różnych ilościach (słody, chmiele, drożdże) oraz modyfikując parametry procesowe (program temperaturowy), możliwe jest uwarzenie dowolnego stylu piwa.
Pierwszym piwem uwarzonym za pomocą instalacji było India Pale Ale (IPA) – jasne piwo górnej fermentacji z mocnym chmielowym aromatem i goryczką. Nosi ono nazwę „Pionierskie”, a jego degustacja odbyła się 24 października 2019 roku. Piwo to zadedykowane zostało prof. Januszowi Ciborowskiemu – twórcy polskiej inżynierii chemicznej oraz założycielowi Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej.
– Od tego czasu uwarzyliśmy także m.in. piwo w stylu Dry Stout oraz Vermont IPA – nazwy piw zainspirowane nazwiskami prowadzących na naszym Wydziale 🙂 – opowiadają twórcy.
Udanego świętowania Międzynarodowego Dnia Piwa i Piwowara! 🙂